השפעת ההורים על הילדים דרך אפיגנטיקה ונוירו-הדרכת הורים

מהי אפיגנטיקה?

אפיגנטיקה היא התחום המדעי שחוקר כיצד גורמים סביבתיים משפיעים על ביטוי הגנים שלנו מבלי לשנות את ה-DNA עצמו. המשמעות היא שהאופן שבו אדם גדל, החוויות שהוא חווה, רמות הלחץ שהוא חווה ואפילו סגנון ההורות שהוא מקבל – כל אלו יכולים להשפיע על הדרך שבה גנים "מופעלים" או "מושתקים".

בעבר, המדע האמין שגנים הם הגורם הקובע הבלעדי לאופי שלנו, לכישורים שלנו ולנטיות הרגשיות וההתנהגותיות שלנו. כיום, מחקרים מראים כי הסביבה שבה ילד גדל יכולה להשפיע על אופן הפעולה של הגנים שלו לאורך כל חייו. גנים אינם פועלים במנותק הם מופעלים או מדוכאים בהתאם לסביבה.

לדוגמה, אם ילד נולד עם נטייה גנטית לחרדה, זה לא בהכרח אומר שהוא יסבול מחרדה. אם הוא יגדל בסביבה יציבה, רגועה ומלאת ביטחון רגשי, הגנים הקשורים לחרדה עשויים להישאר "כבויים" או לפעול ברמה נמוכה יותר. לעומת זאת, אם הוא יגדל בסביבה עם מתח מתמשך, ביקורתיות גבוהה או תחושה של חוסר ביטחון, אותם גנים עלולים להתבטא בעוצמה רבה יותר, והילד יפתח נטייה חזקה יותר לחרדה.

איך הורות משפיעה על האפיגנטיקה של הילד?

היחסים בין הורים לילדיהם משפיעים ישירות על הדרך שבה מוח הילד מתעצבן על ביטוי הגנים שלו. גורמים כמו איכות הקשר הרגשי עם ההורים, מידת הסטרס בבית, התמיכה הרגשית, סגנון ההורות ואפילו דפוסי השינה והתזונה, כל אלו יוצרים "טביעת אצבע" על האופן שבו גנים מתבטאים במוח של הילד.

  1. סביבה הורית רגועה ומאוזנת מחזקת אזורים במוח הקשורים לוויסות רגשי
    כאשר ילד גדל בבית עם הורים רגועים, מכילים ועקבים, גנים הקשורים ללמידת וויסות עצמי, שליטה בדחפים ויכולת הסתגלות מתבטאים בצורה טובה יותר.
  2. סביבה לחוצה ומלאת מתח עלולה לגרום להפעלה יתרה של גנים הקשורים לחרדה
    אם הילד חש מתח מתמשך בבית, גנים הקשורים לחרדה ולתגובות לחץ עלולים להתבטא בעוצמה גבוהה יותר, מה שיוביל לתגובות רגשיות קיצוניות ולתחושת חוסר ביטחון.
  3. מגע חם ואינטראקציה חיובית משפיעים על מערכת ההורמונים במוח
    מחקרים מצאו כי תינוקות שקיבלו הרבה חום פיזי (כגון חיבוקים ונשיקות) מפתחים מערכת סטרס פחות פעילה. לעומת זאת, חוסר במגע חם עלול לגרום לעלייה ברמות הקורטיזול (הורמון הסטרס), מה שעלול להשפיע על ביטוי גנים הקשורים לוויסות רגשי ולמנוע מילדים לפתח חוסן נפשי.
  4. הצבת גבולות ברורים משפיעה על הגנים הקשורים לשליטה עצמית
    ילדים שגדלים בסביבה שבה יש כללים עקביים וברורים מפתחים מוח שבו גנים הקשורים לשליטה עצמית ולתפקודים ניהוליים מתבטאים בצורה טובה יותר. כאשר אין גבולות ברורים, הילד עלול לפתח קושי בדחיית סיפוקים ובשליטה עצמית.

איך כל זה קשור לנוירו-הדרכת הורים?

נוירו-הדרכת הורים מבוססת על ההבנה שהמוח של הילד אינו מתעצב לבד הוא מתעצב על פי הגירויים שהוא מקבל מהסביבה. המשמעות היא שלהורים יש יכולת אמיתית לעצב את מוח הילד ולכוון את ההתפתחות שלו לכיוון חיובי.

  1. שינוי דפוסים משפחתיים יכול לשנות את התגובה המוחית של הילד
    הורים הלומדים כיצד להגיב בצורה רגועה למצבי לחץ, כיצד לדבר עם ילדיהם בשפה תומכת וכיצד לייצר שגרות קבועות – משנים בפועל את האופן שבו מוח הילד מגיב למצבים רגשיים ומתחזקים את האזורים האחראיים על וויסות רגשי ושליטה עצמית.
  2. שימוש בשפה רגשית משנה את ביטוי הגנים הקשורים לחרדה ולוויסות עצמי
    כשילדים שומעים משפטים כמו "אני מבין שאתה כועס, בוא נחשוב יחד איך אפשר לפתור את זה" במקום "תפסיק לצעוק!" – הם מפתחים אזורים במוח שמאפשרים להם לווסת את עצמם טוב יותר. שפה הורית משפיעה ישירות על המערכת הנוירולוגית של הילד.
  3. נוירוני מראה משדרים לילד כיצד להגיב רגשית
    נוירוני מראה הם התאים המוחיים שגורמים לנו לחקות את ההתנהגות שאנו רואים בסביבה שלנו. אם ילד רואה שההורים שלו מגיבים למצבי לחץ בכעס והתפרצויות, הוא יאמץ דפוסים דומים. אם הוא רואה הורים רגועים שמתמודדים עם קשיים בסבלנות, הוא יפנים את אותם דפוסים ויסתגל למצבי תסכול בצורה טובה יותר.
  4. תהליכי נוירו-הדרכת הורים מאפשרים תיקון של השפעות אפיגנטיות שליליות
    גם אם הילד כבר פיתח דפוסים של קושי בוויסות רגשי או שליטה עצמית נמוכה, אפשר לשנות אותם. המוח גמיש (נוירופלסטי), ולכן הורים שמתחילים לעבוד על ויסות רגשי בבית, הצבת גבולות מותאמת ושפה חיובית – יכולים לשנות את החיווט המוחי של הילד ולשפר את ביטוי הגנים הקשורים לרגשות ולתפקוד קוגניטיבי.

הורות ותקשורת בין הורים

וויסות רגשי וחינוך עצמי

התמודדות עם התנהגויות מאתגרות

הורות מיוחדת וילדים עם צרכים שונים

הורות ממקום של גבולות וברורים

עצמאות והתפתחות אישית של הילד

שיפור הקשר עם הילד

אנחנו כאן בשבילכם

רוצים לשמוע עוד או להתחיל תהליך? צרו קשר ונשמח ללוות אתכם.

נגישות

הצהרת נגישות

בהנגשת האתר שלנו לכלל הציבור, כולל אנשים עם מוגבלויות, מתוך מטרה לאפשר חוויית גלישה נוחה, קלה וזמינה לכל המשתמשים. אנו פועלים בהתאם להנחיות הנגישות של התקן הישראלי (ת"י 5568) ולתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

מה נעשה באתר כדי להבטיח נגישות?

  • התאמת האתר לשימוש בטכנולוגיות מסייעות כגון קוראי מסך.
  • ניווט נוח באמצעות מקלדת ללא צורך בעכבר.
  • שימוש בניגודיות מתאימה לשיפור הקריאות.
  • אפשרות להגדלת טקסטים ללא פגיעה בעיצוב.
  • מבנה ברור ומסודר להקלה על ההתמצאות באתר.

הסדרי נגישות במקום הפיזי

במידה וקיים מיקום פיזי הקשור לפעילותנו, אנו שואפים להנגיש גם אותו בהתאם לצרכים של אנשים עם מוגבלויות.

פניות בנושא נגישות

אנו ממשיכים לפעול לשיפור חוויית הנגישות באתר וברצוננו להעניק לכל המשתמשים שירות שוויוני ונגיש. אם נתקלתם בקושי בגלישה באתר או שיש לכם הצעות לשיפור, נשמח שתפנו אלינו ואנו נעשה כמיטב יכולתנו לטפל בכך בהקדם האפשרי.

פרטי רכזת הנגישות:
שם: יאנה
טלפון: 054-6365095
דוא"ל: yannamadrihatorim@gmail.com

אנו נמשיך לפעול לשיפור נגישות האתר ולשירות נוח ונגיש לכלל לקוחותינו.